Peter van der Heiden
Weirdo's
Talkshowhost
parl. historicus
politiek commentator
freelance journalist
columnist
tekstschrijver
Contactformulier

Van 1991 tot 2005 was ik, met een korte onderbreking, werkzaam aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen. Aanvankelijk als expert op het gebied van onderwijsbeleid - waarop ik later ook promoveerde -, maar al snel als generalist. Als politicoloog heb ik een andere blik op de parlementaire geschiedenis dan historici. Mij gaat het meer om de grote verbanden dan om de inhoudelijke details, al heb je die wel nodig om de verbanden te zien.

Mijn interesse binnen het vakgebied gaat vooral uit naar de totstandkoming van kabinetten (verkiezingen en formaties) en de - verschuivende - machtsverhoudingen in de politiek (ministers- en kabinetscrises, winst en verlies in een kabinetsperiode).

Mijn streven is altijd om een zo kort en krachtig mogelijke en leesbare analyse van politiek belangrijke momenten te maken, zodat de parlementaire geschiedenis voor een brede doelgroep aantrekkelijk is. Dat probeer ik niet alleen in mijn wetenschappelijke arbeid, maar ook in mijn journalistieke werk.

Mijn belangrijkste publicaties:

 

   

Proefschrift:
In de schaduw van de Mammoet. Het onderwijsbeleid van minister F.J.Th. Rutten 1948-1952
(Zutphen, 2004)   

 

    

Het kabinet-Drees IV en het kabinet-Beel II. Het einde van de rooms-rode coalitie 1956-1959 (Den Haag 2004)
eindredactie samen met Jan Willem Brouwer

 

Rondom de Nacht van Schmelzer. De kabinetten-Marijnen, -Cals en -Zijlstra 1963-1967 (Amsterdam 2010)
eindredactie samen met Alexander van Kessel