Peter van der Heiden
Weirdo's
Talkshowhost
parl. historicus
politiek commentator
freelance journalist
columnist
tekstschrijver
Contactformulier

Weirdo's in het Witte Huis

In september verschijnt mijn nieuwe boek bij uitgeverij Boom: Weirdo's in het Witte Huis. Aan de hand van het filmpje onderaan deze pagina beoordeel ik de Amerikaanse presidenten op punten waarop ze liever niet beoordeeld worden: narcisme, racisme, vrouwenhaat, ongeschiktheid voor het presidentschap, leugenachtigheid, bullebakkigheid en de noodzaak tot therapeutische behandeling. De huidige bewoner van 1600 Pennsylvania Avenue NW komt er niet best vanaf - logisch ook, gezien het feit dat het filmpje op hem gestoeld is -, maar ook aan menig voorganger kleeft minstens een vlekje.

Natuurlijk zien we seksverslaafde John F. Kennedy langskomen, en narcistische bullebak Lyndon Johnson. Maar ook de dementerende Reagan, de niet altijd even heldhaftige George Washington, die volgens de geruchten niet alleen maar sliep in al die huizen waar bordjes met 'Washington slept here' hangen. De uiterst racistische Woodrow Wilson die ook nog eens het Amerikaanse volk voorloog over zijn hersenbloeding en de stevige drinkebroer Martin Van Buren - waarvan gefluisterd werd dat hij de vader van Bachelor President James Buchanan was. Franklin Roosevelt die in zijn laatste uren niet zijn vrouw Eleanor, maar zijn maitresse naast zich wist. Truman, Harding en Grant en hun corruptie. Teddy Roosevelt en zijn persoonlijkheidsverering. Alle 44 presidenten krijgen een beurt - sommigen meer dan anderen.

Mijn missie is om te laten zien dat geschiedenis en politiek ook leuk zijn. In ieder geval heb ik heel veel plezier gehad met mijn zoektocht naar de schaduwkanten van de Amerikaanse presidenten!

Het boek is gebaseerd op het onderstaande 'Unifier'-filmpje:

Of, mocht het op deze wijze niet lukken (op Iphones werkt dit bestand niet...),via Youtube